Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има политически консенсус за купуване на изтребители

Ген. Съби Събев от ВВС и Ангел Найденов, бивш министър на отбраната, Светът е бизнес, 15.12.2016

F-15 изпълнява лупинги по време на авиошоу в Сеул, Южна Корея Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg F-15 изпълнява лупинги по време на авиошоу в Сеул, Южна Корея Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Аз мисля, че има политически консенсус, че трябва по-бързо да се закупят изтребителите, за да може нашата авиация да бъде базово оперативна и съвместима с останалите страни-членки на НАТО. Това заяви ген. Съби Събев от Военно-въздушните сили в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. Заедно с бившия министър на отбраната Ангел Найденов той коментира писмото, с което България поиска оферти от Швеция, Италия, Португалия и САЩ за изтребители. 

"За мен е странно как в състояние на подадена оставка Министерството на отбраната си позволява да изпраща такива искания до четири държави", каза Найденов. По думите му това не е първият път, когато изненадващата оставка на правителства поставя под съмнение процедурите за закупуване на военно-въздушна техника.

Ген. Събев каза, че сегашните МиГ-ове на България са неразпознаваеми за съюзническите изтребители. Те са с малък радиус на действие, поддръжката им е много трудна и с високи разходи, допълни той.

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес