Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Близо половината от българските студенти в чужбина се връщат обратно в страната

Иво Борисов, мениджър на Orange BG, Светът е бизнес, 14.12.2016

Иво Борисов, мениджър на Orange BG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иво Борисов, мениджър на Orange BG. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Около 10 хил. - 12 хил. младежи отиват да учат в чужбина всяка година. Близо половината от тях се връщат обратно в България. През последните години се наблюдава положителна тенденция и броят на връщащите се в страната нараства. Това коментира Иво Борисов, мениджър на Orange BG, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той обяви, че около 6 хил. българи годишно продължават образованието си в бакалавърска степен във Великобритания. Според Борисов въпреки неяснотата около процеса по излизане на Великобритания от ЕС, студентите не бива да се притесняват.

"Общата посока на мислене на британските университети е за запазване на абсолютно същите критерии, именно защото българските, а и всички международни студенти са изключително важни за тях. Дори да се стигне до ситуация, в която да си изискват визи и младежите да не могат да ползват заеми от правителството, самите университети, с които работим, са готови да предложат алтернативно финансиране", обясни Борисов. 

Холандия и Дания са другите две държави, в които има голям брой български студенти, но в пъти по-малко от Великобритания.

Борисов коментира още разходите за образование и живот на Острова, както и необходимите реформи в българското образование.

"Грешно е да се сравняваме с близките до нас като исторически път държави, трябва да гледаме към това какво правят първенците в класациите", каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес