Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Петролът ще се установи около $55 за барел

Енергийният експерт Васко Начев, Светът е бизнес, 13.12.2016

Енергийният експерт Васко Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Енергийният експерт Васко Начев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Шистовата революция създаде нов балансьор на пазара и това определено са САЩ. Сделката между Русия и Саудитска Арабия е част от пъзела, но третият основен играч по никакъв начин не участва. Затова сметка им може да не излезе съвсем точна. Това коментира енергийният експерт Васко Начев в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му сега е времето на спекулантите и той изрази очаквания петролът скоро да се стабилизира около $55 за барел.

Експертът коментира и сделката за придобиването на 19,5% от "Роснефт" от Glencore и катарския държавен инвестиционен фонд, като я определи като поредното доказателство, че руският бюджет се нуждае от свежи пари. Според него нефтеният бранш в Русия е силно отслабен в момента и има нужда от нови инвестиции. 

Начев коментира и Парижкото споразумение и политиката на Тръмп. 

"Парижкото споразумение няма правна обвързаност, но в същото време First Energy Plan на Тръмп казва ясно, че регулациите ще бъдат свалени до минимум, той залага изключително много на собствен добив, което ще рефлектира на световните пазари. Емисиите на САЩ падат най-драстично без да участват в подобни споразумения", обясни експертът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес