Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Политиката на Тръмп ще повиши сигурността в Европа

Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър, в Клуб Investor, 10.12.2016

Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Отдръпването на САЩ от участие в световните конфликти ще даде възможност на европейските държави да се концентрират върху защитата и отбраната на своите граници и територии и по този начин ще налее свежа кръв в отбранителната система на Европа. Това обяви Милен Керемедчиев, бивш зам.-външен министър, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че 73% от бюджета на НАТО в момента се финансира от САЩ и само 4 от останалите страни членки спазват ангажимента си да отделят разходи за отбрана в размер на 2% от БВП. Това са: Великобритания, Естония, Гърция и Литва.

По думите му ако и останалите държави изпълнят своя ангажимент, ще се даде възможност за покриване на дупката от 150 млрд. евро в бюджета на организацията.

Във връзка с подобряването на отношенията между Русия и САЩ Керемедчиев заяви: "В Европа всички кандидати за президент говорят за отпадане на санкциите срещу Русия и затопляне на отношенията. Възможностите са или ЕС бързо да тръгне в посока на диалог с Русия, или да изостане от основната тенденция, която ще бъде заложена от САЩ".

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес