Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Решението на ЕЦБ цели да внесе спокойствие на пазарите на фона на предстоящите избори в Европа

Джоунс Хайдън от Bloomberg в Брюксел в Светът е бизнес, 09.12.2016

Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Марио Драги, гуверньор на ЕЦБ. Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Президентът на Европейската централна банка Марио Драги искаше да се увери, че пазарите ще останат сравнително стабилни през следващите месеци на фона на предстоящите избори в Германия, Франция и Холандия. Така че европейските лидери и политици наистина се надяват, че ситуацията ще остане спокойна и икономиката няма да срещне трудности в бъдеще. Това коментира Джоунс Хайдън от Bloomberg в Брюксел в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria във връзка с решението на ЕЦБ да удължи програмата си за количествени улеснения до края на 2017, но да свие обема на изкупуваните активи.

Според експерта количествените улеснения успяват да държат икономиката на положително равнище.

"Програмата на ЕЦБ е един от факторите, които помагат на икономиката, но тя не може да продължи завинаги. Драги трябва да подготви хората за намаляване на тази програма в бъдеще, така че той предаде смесено съобщение като каза, че удължава програмата, но ще намали обхвата й", допълни той.

По думите му процесът по преструктуриране на дълга в еврозоната ще продължи още дълго време, въпреки че има положително развитие от 2008 насам. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес