Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ограничените ресурси налагат развитието на ядрената енергетика

Доц. д-р Павлин Грудев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН в Светът е бизнес, 09.12.2016

Доц. д-р Павлин Грудев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Доц. д-р Павлин Грудев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ядрената енергетика заема над 90% от резервите на планетата в енергийния микс, с който разполагаме. Нашите ресурси са силно ограничени и сме заинтересовани от развитието й. Това обяви доц. д-р Павлин Грудев от Института по ядрени изследвания и ядрена енергетика при БАН в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му технологията за първи и втори блок на АЕЦ "Белене" и за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" е от трето поколение ядрени реактори, които са еволюционни от гледна точка на философията на безопасността. 

"Трето поколение започна да се развива преди 15-20 години, но първите блокове влязоха в експлоатация едва в последните 2-3 години и ние сме сред първите, които биха ползвали тази технология поради това, че не разполагаме с качествени въглища, газ и нефт", уточни Грудев.

По думите му четвъртата генерация ядрени реактори е съпроводена с редица технологични проблеми и поради тази причина в момента се разработва внимателно.

Според Грудев трябва да се търси оптималният вариант между държавно и частно участие в АЕЦ "Белене".

Вижте повече от разговора във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес