Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

За федеративен ЕС ли гласува Австрия

Мирослава Димитрова в Светът е бизнес, 05.12.2016

Новоизбраният президент на Австрия Александер ван дер Белен. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Новоизбраният президент на Австрия Александер ван дер Белен. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Новоизбраният президент на Австрия, Александер ван дер Белен, е за един доста по-централистки структуриран Европейски съюз - по подобие на САЩ, с миноритарно участие и право на глас на държавите членки и изглежда тази позиция се подкрепя от по-голяма част от австрийското население. Това каза в директно включване от Виена Мирослава Димитрова в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Партията на свободата спечели 48% от гласовете в Австрия и направи заявка за сериозна подкрепа на следващите избори. Това е партията на Йорг Хайдер, но Хайнц Кристиян Щрахе съумя в последните десетина години да разграничи леко партията от имиджа на крайно дясна партия, като се опитва се да я позиционира като дясноцентристка партия".

Още в началото на годината действително имаше изказвания във връзка с иницииране на референдум за излизане от Европейския съюз, каза още събеседничката. "Може би това се отрази не много добре на кампанията и на имиджа на кандидата за президент от Австрийската партия на свободата - Норберт Хофер, защото австрийците са доста проевропейски настроени. Но Хофер се разграничи от това мнение и каза, че като президент никога не би настоявал за излизане на страната от ЕС. Той вижда едно различно развитие на съюза -  съюз на регионите и в който суверенитета на държавите членки би имал по-голямо значение".

"Във Виена 57% от жителите са мигранти, а само 43% са австрийци".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес