Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Италианците тъгуват по долче вита

Любомир Стефанов в Светът е бизнес, 05.12.2016

Политологът Любомир Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политологът Любомир Стефанов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Италианците искат митологизираният стил на „долче вита“ да се върне. За това те са гласували срещу Матео Ренци и Ренци знае това, каза политологът Любомир Стефанов в Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Ренци каза - за да ви дам това, искам политическият процес, който да бъде динамичен, гъвкав и най-вече бърз. Но се оказа, че италианците повече не харесват него, отколкото предложенията му“.

Причините за надигането на популизма в света са икономически, а към тях се добавя и мигрантската криза, каза политологът. "Всички държави изпитват трудности във възстановяванета от кризата, а политическите елити не успяха да обяснят на гражданите каква ще цената на изхода от кризата".

"Контрадействието се корени в комуникацията - да се обяснява защо промените са трудни, да се отделя възможното от желаното. Политическите елити трябва да обяснят на разбираем език проблемите и предизвикателствата, за да не се подронва доверието в политиците".

Европейският съюз трябва да начертае визия - къде отиваме сега пред лицето на новите предизвикателства, подчерта Стефанов.

Кои са следващите горещи точки в ЕС, където ще се решава съдбата на Европейската общност?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес