Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Силен ръст на българите и румънците в Швейцария след свалянето на работните ограничения

Посланикът в Швейцария Меглена Плугчиева, Светът е бизнес, 1.12.2016

Посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Посланикът на България в Швейцария Меглена Плугчиева Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 24 ноември се навършиха 100 години от началото на българо-швейцарските отношения. По този повод на 13 декември ще бъде показана изложба от 11 часа в залата на Държавна агенция "Архиви". На нея ще бъдат показани любопитни документи и ключови фигури от българската история като Иван Вазов, Атанас Буров и Симеон Радев, които са свързани с Швейцария. 

За петте месеца, откакто бяха вдигнати ограниченията за работа в Швейцария за българи и румънци, се наблюдава ръст от 137% в гражданите на тези две страни в алпийската държава, каза Плугчиева. Аз обаче смятам, че делът на румънците, възползвали се от тази либерализация е много по-голям от този на българите и ще настоявам в най-скоро време да бъдат публикувани данни страна по страна, добави тя. 

На провелия се в неделя референдум за ядрената енергетика в Швейцария сред аргументите на швейцарците за отхвърляне на предложението за постепенна забрана на ядрената енергия бяха зависимостта от други държави като своите енергоизточници, освен поскъпването на суровината и намаляването на конкурентоспособността на икономиката, каза Плугчиева. Да припомня, че през януари 2015 централната банка освободи закотвения към еврото франк, при което той поскъпна с 30% и икономиката пострада в резултат. 

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) валидира юбилейна пощенска марка на стойност 1 лв, лимитирана серия от 11 хил. броя и специален пощенски печат по повод 100 години дипломатически отношения между България и Швейцария. 

Инициативата за издаването на юбилейната марка е на българското посолство в Берн и на МВнР. Юбилейната марка е с лика на Луи Айер - швейцарски и български учител и общественик, смятан за основател на спортното движение в България.

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес