Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

ЕС ще гласува тази седмица споразумение за обмен на данни със САЩ

Емил Радев, евродепутат, и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност, Светът е бизнес, 30.11.2016

Евродепутатът Емил Радев (в ляво), водещият на "Светът е бизнес" Ивайло Лаков (в средата) и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евродепутатът Емил Радев (в ляво), водещият на "Светът е бизнес" Ивайло Лаков (в средата) и Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност (в дясно) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В четвъртък на свое пленарно заседание Европейският парламент трябва да одобри споразумението между ЕС и САЩ за обмен на лични данни с цел предотвратяване, разследване, разкриване и наказателно преследване на престъпления, включително тероризъм. Това заяви по Скайп от Брюксел евродепутатът Емил Радев в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. Заедно с Йордан Божилов от Софийския форум за сигурност той говори за детайлите около споразумението за обмен на лични данни между Щатите и Евросъюза и по какъв начин то ще повлияе на живота на европейските граждани. 

Това споразумение трябва да осигури хармонизиран и съгласуван набор от стандарти за защита на данните, включително основни принципи като пропорционално свеждане до минимум на данни,  минимален период на съхранение и ограничаване на целта за използване на тези данни, каза Радев. То трябва да осигури ефективно прилагане на стандартите за защита на данните и контрола им от страна на независими публични органи, добави евродепутатът. 

Това означава, че данните, които от тук насетне се обменят, било за престъпления ще бъдат надлежно защитени, каза Радев От тук следва, че няма да има повече откази от страните - членки да предоставят данни въз основа на недостатъчната им защита, допълни евродепутатът. 

Службите за сигурност все още не комуникират на необходимото ниво, каза Божилов. Имало е случаи, където, поради лошата комуникация между държавите, са се състояли пропуски в сигурността, добави той. 

В това направление САЩ действат като една страна, тъй като успяха да обединят в една обща концепция и действия всички служби, каза Божилов. Европа, от друга страна, в много отношение е разеднинена държава по държава, допълни той подчертавайки, че "въпросите по сигурността все още не са предоставени на общите структури а се решават от отделните страни". 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес