Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли хибридна война между ЕС и Русия

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, Светът е бизнес, 25.11.2016

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по време на интервю по Skype в предаването Светът е бизнес. 25 ноември 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП по време на интервю по Skype в предаването Светът е бизнес. 25 ноември 2016. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В последните години в ЕС се наблюдава тенденция на засилване на фалшивите манипулации, които се разпространяват от различни интернет сайтове, тролове, информационни агенции, опитващите се да играят със страховете на европейските граждани и да подкопаят единството и възможностите на ЕС ефективно да взема решения особено във външната политика. Това коментира евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му именно поради тази причина Европейският парламент (ЕП) гласува резолюция, чрез която призовава за създаването на малка, аналитична група във външната служба, която да наблюдава развитията в дезинформационните кампании, насочени срещу политиките и съществуването на ЕС. 

"Аналитичната група към външната служба на Европейската комисия ще анализира, наблюдава и публикува доклади за състоянието на т.нар. хибридни атаки срещу ЕС по държави", посочи Ковачев.   

Евродепутатът коментира и отношенията между ЕС и Турция. "Голямо мнозинство в ЕП гласува за временно замразяване на преговорния процес, докато Турция не възстанови основните политически права, които смятаме за потъпкани", заяви той. 

"Всяка страна, която се е присъединила към ЕС трябва да спазва основни демократични принципи. Когато са нарушени, ЕП призовава те да бъдат възстановени", подчерта евродепутатът. "Осъждаме опита за преврат. Всяка легитимна власт трябва да се противопостави на подобен насилствен опит за политическа промяна в дадена страна", отбеляза той. 

По думите му Европа не трябва да изгражда отношения с Турция на базата на заплахи, тъй като ЕС и Турция са си взаимно нужни. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес