Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Нуждаем се от повече и по-добра Европа

Президентът на Европейската лига барон Бернар Сноа, Светът е бизнес, 24.11.2016

Президентът на Европейската лига барон Бернар Сноа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Президентът на Европейската лига барон Бернар Сноа. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Една от целите на Европейската лига е да демонстрира, че за разлика от това, което казват поддръжниците на Brexit, не трябва да напускаме ЕС, а да го направим по-добър. Това е важно за по-малки страни като Белгия и България. Илюзорно е да вярваме, че като се върнем към отделни страни, които не консултират паричните си, фискалните, структурните и външните политики, ще можем да се справим с глобалните предизвикателства. Това заяви президентът на Европейската лига барон Бернар Сноа в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Очевидно е, че европейският проект не даде резултатите, на които всички се надяваха. Бяха допуснати някои грешки, например Гърция никога не трябваше да става част от еврозоната, защото това е зле не само за нея, но и за останалите страни. Предизвикателството е да демонстрираме, че отговорът на тези провали не е по-малко Европа, а повече и по-добра Европа, каза още Сноа. 

Според него не е нужно България да е в еврозоната, за да е пълноправен член на ЕС, но ако направи правилните фискални и структурни реформи, членството може да е много положително.

"Ако имаме само двустранни отношения между страните, това няма да проработи и ще създаде огромна несигурност. Бизнесът се нуждае от конкретни правила, европейските понякога не са оптимални, но поне дават равно поле за всички играчи", допълни той.

По думите на Сноа единствено Европа може да се изправи срещу гиганти като Microsoft и Apple и да им попречи да злоупотребяват с доминантната си позиция. 

Президентът на Европейската лига е в България по повод на създаването на институт за стратегически изследвания съвместно с БАН. Той ще се занимава с изследвания по различни въпроси като например как страните да се подготвят за влизане в еврозоната, политиките, свързани с убежища за бежанци, сигурността и външната политика. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес