Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Колко са важни локалните инвеститори за стартъпите

Даниел Томов от Eleven и Любомир Янчев от Melissa Climate, в Светът е бизнес, 23.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Когато стартира една компания, инвеститорите, които я подкрепят, са винаги локални. Българите са доста предприемчиви хора. Да стартираш бизнес в България е доста по-трудно, отколкото на много други места в Западна Европа. Това каза съоснователят и партньор в Eleven Даниел Томов в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"В България трябва да преминеш през много препятствия, за да успееш. Това те прави много по-силен. Бидейки и на толкова малък пазар, знаеш, че от ден първи трябва да започнеш да изнасяш в чужбина". 

Даниел Томов, съоснователят и партньор в Eleven. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Една от промените, които се виждат през последните 5 години, е свързана с факта, че все повече хора "имат куража да опитат" да стартират собствен бизнес, обясни Томов. "Има и много интересна поддържаща среда - ако не успееш, няма да бъдеш дамгосан до живот. Колкото повече опити има, толкова по-добре за цялата среда".​

"Eleven изигра доста позитивна роля за обществото, защото показа как има начин да се стартира, дори и да имаш най-лудата идея. Има кой да те изслуша, има кой да ти даде съвет. А кой знае - ако има бизнес зад идеята, ще се намерят и пари", каза от своя страна Любомир Янчев, един от основателите на Melissa Climate, който също бе гост на предаването. 

Томов и Янчев гостуваха в ефира на телевизията по повод годишните награди на Асоциацията на българските лидери и предприемачи, които отличиха Melissa с награда за най-добра стартираща компания на годината, а Eleven получи приз инвеститор на годината.

Любомир Янчев, Melissa Climate. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Melissa се разрасна в последно време и вече готви нови продукти, които да пусне на пазара. Това е компания, която се занимава с умно отопление и климатизация на дома. Устройството, което правим, се произвежда изцяло в България. Сглобява се във Велико Търново и се продава на 18 пазара. В момента най-силният ни пазар е Дания. Скоро, на 15 януари, ще пуснем нов продукт, който ще управлява вторият по големина енергоконсуматор във вашата къща".

Как се поддържат дистанционно продажбите и обслужването на клиенти в 18 различни пазара от София? Каква част от собствеността на една компания се губи при всеки рунд за финансиране? На къде се движи дигиталната среда в България?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес