Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Не еврото се срина, а доларът се засили

Пазарен коментар на Кузман Илиев, 21.11.2016

Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Кузман Илиев, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доларът се засили, а не еврото се срина. Сега вниманието е към САЩ. Това каза пазарният анализатор Кузман Илиев в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"При евро-долар имаме един любопитен феномен, едно явление – 1,06 долара за евро – много ниски стойности на еврото. Спадът на единната европейска валута за последните две седмици е с 4% спрямо долара. Това е от победата на Тръмп насам, противно на очакванията на много анализатори. Много хора се подведоха и направиха погрешна интерпретация на динамиката".

Две много различни динамики имаме в САЩ и в Европа, обясни Илиев. "В САЩ икономическият растеж е устойчив. Имаме очакване за покачване на лихвата. Интересно е капиталите да се насочат към долара. Обратно – в Европа имаме анемичен икономически растеж, много стимули, обезценяващи еврото, отрицателни лихви".

"Инвеститорите имат много по-голямо доверие в това, което Тръмп възнамерява да прави. Тръмп е по-бизнес ориентиран. Той говори за смъкване на данъците. Това е фискален стимул и означава допълнително харчене".

"Логиката е следната - Тръмп, чрез правителството, харчи за инфраструктурни проекти, инфлацията започва да се отвързва, Фед казва "има загряване на икономиката, ще вдигнем лихвата няколко пъти през 2017". Инвестициите в долари, заради по-високата лихва, стават по-апетитни", каза още коментаторът. "ЕЦБ е в съвсем друга динамика - трябва да смъква още повече лихвите, защото там икономическият растеж не се вижда, инфлацията не се вижда".

Вижте целия коментар:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес