Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Избирателите в Европа отличават лесните решения от истинските

Мария Стоянова в Светът е бизнес, 21.11.2016

Журналистът Мария Стоянова, председател на СЕМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Журналистът Мария Стоянова, председател на СЕМ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вероятно и възможно е, не Мартин Шулц, а лидерът на социал-демократическата партия в Германия - Зигмар Габриел, да бъде естественият съперник на Меркел.  Това каза журналистът Мария Стоянова, председател на СЕМ, в предаването Светът е бизнес на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Много е трудно да се прогнозира за десет месеца напред, какви са шансовете на Ангела Меркел за четвърти мандат. Още повече, че предстоят събития, като това да видим кого социал-демократите в Германия ще номинират, като съперник на Меркел за канцлерския пост, обясни Стоянова. 

"На Мартин Шулц му липсва легитимността на национално ниво, за да се кандидатира за канцлер. За разлика от българските депутати в европейския парламент, които имат тежест и в българската вътрешна политика, дейността на Шулц се свързва единствено с европейския парламент. На родната си сцена той не е толкова утвърден". 

По думите на журналистката "Западът е изтощен" и трудно се справя с вътрешните си проблеми, някои от които са свързани с "хората от Изтока, които получиха шансове за реализиране и развитие именно в този Запад, след падането на Берлинската стена".

"Сега Меркел има 70% подкрепа", каза още Стоянова, "което никак не е малко", като се има предвид, че по време на дълговата криза на Гърция е загубила 50% от популярността си.

"Винаги до сега популярните, лесните решения са плашили избирателите и те са избирали традиционните, конкретни, задълбочени прагматични програми на партиите, които познават и знаят как се развиват". 

Стоянова обясни, че това явление се наблюдава и в други части на Европа: "Добрата новина в Европа е, че избирателите отличават лесните решения от истинските". 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес