Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Бъдещето е в персонализираната медицина

Крис Мур в Светът е бизнес, 21.11.2016

Крис Мур, изпълнителен директор на Nordic Laboratories. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Крис Мур, изпълнителен директор на Nordic Laboratories. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Фармакогеномиката е най-новата, персонализирана медицинска наука. Тя е свързана с биотехнологиите, които не са просто ниша, а много мощен, нов метод в здравеопазването. Това каза изпълнителният директор на Nordic Laboratories Крис Мур в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Фармакогеномиката елиминира системата проба-грешка, която се използва от лекарите по отношение на предписваните лекарства, каза гостът. По думите му това ще намали страничните ефекти и ще увеличи дългосрочните ползи, които ще бъдат, както за пациента, така и за системата.

"От гледна точка на икономиката – това ще предизвика сериозни промени в системата на здравеопазването. Застрахователните компании ще започнат да разбират ползите и може би в средващите 10 години всеки ще се подлага на фармакогеномен тест. Така ще се определя лечението, подходящо за конкретния пациент".

През 2003  да се разбере човешкият геном се струвало около 1 млрд. долара, а през следващите няколко години същото изследване ще бъде правено за 1000 долара - детайлно изследване на целия геном, обясни Мур. "Ако говорим за отделни сегменти, като например какъв е рискът от сърдечно-съдово заболяване, то такъв тест в момента струва около 400 евро". 

В България, чрез  NutriGen вече се предлагат четири теста - за определяне на генетичните заложби за спортни дейности, за подходящо хранене, за предразположеност към заболявания с 32 генни вариации и за естроген-зависими заболявания, обясни Мур. 

Nordic Laboratories ще започнат предлагане и на  фармакогеномни тестове в България. "Можем да създадем паспорт, в който да са отбелязани кои лекарства са ефективни при вас и кои не и това ще бъде достъпно съвсем скоро", каза Мур.

Вижте целия коментар: 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес