Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Мажоритарна система в 2 тура може да произведе отново фрагментиран парламент

Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ, Светът е бизнес, 18.11.2016

Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойчо Стойчев, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В настоящият момент би било политическо самоубийство, ако някоя политическа сила се обяви срещу решението от референдума. Това каза политологът Стойчо Стойчев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Въвеждането на мажоритарна система в два тура - така, както е записано във въпроса от референдума - може да произведе отново фрагментиран парламент, отбеляза той. 

По думите му мажоритарните системи в един тур с просто мнозинство създават двупартийни системи, докато предлаганата от екипа на Слави Трифонов мажоритарна система не е ясно какво точно ще произведе.  

Голямата вълна на популизъм в Европа позволява на хора, които разполагат с медийно време да рекламират популистки идеи и след това лесно да влизат в парламента. Това ще бъде поредната партия в парламента, чийто план бързо ще угасне, коментира политологът по повод на евентуалното формиране на партия от страна на телевизионния водещ Слави Трифонов.  

Идеите за обединение на дясното политическо пространство пропаднаха, отбеляза още Стойчев. Формацията Реформаторски блок бе краткотрайна и не произведе реформите, които се очакваше да направи.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес