Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ще се разцепи ли отново светът на сфери на влияние

Здравко Попов в Светът е бизнес, 11.11.2016

Здравко Попов, Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Здравко Попов, Институт за публична политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Напълно е възможна хипотезата да бъде възстановена старата идея за световен ред, като разпределение на зони на влияние", при пренареждането на геополитическия профил на света след победата на Доналд Тръмп в САЩ, каза Здравко Попов от Института за публична политика в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков. 

Остава отворен въпросът дали Източна Европа ще се окаже в сферата на влияние на Русия, ако се "възвърне представата, че зоната на влияние на САЩ си остава американският континент, като приоритет и в някаква степен страните, в които е изнесена икономиката на САЩ. Тогава можем да допуснем, че уплахата и истеричната реакция на лидерите в Брюксел може и да има някакво основание".

"Не трябва да си представяме, че България може да бъде някакъв специален приоритет на външната политика на САЩ. По-скоро трябва да мислим дали влизаме в този регион, който е приоритет на САЩ".

По думите на Попов Тръмп е споменал в някои от изказванията си, че има изключително доверие на т.нар. нови демокрации и на Източна Европа, но от друга страна един от приближените на Тръмп заявява, че САЩ трябва на всяка цена да възстанови отношенията си с Турция и че тя е била и трябва да бъде стратегически партньор на САЩ. 

"Ехото от избора на Доналд Тръмп наистина отекна във всички краища на света. Нека не забравяме, че САЩ продължава да бъде страната, която определя до голяма степен дневния ред на световните дела, а в голяма степен и на европейските дела. Ефектът от изборът на Доналд Тръмп е със същата сила, с която отекна Brexit. Това създаде същото напрежение и същата паника и шок". "Брюкселският политически елит не е готов да поеме отговорност при кризи от такъв характер. Чувства някаква липса на способност да се справи с такава ситуация и за това реакциите са малко панически".  

Общото излъчване и послание, което отправя Тръмп е, че Европа трябва да вземе да се оправя сама, и в икономическо, и във военно отношение, каза още Попов. "Има някаква уплаха, че Америка може да изостави Европа и това би довело до колапс. Има и добра страна, стига политическият елит на Европа да разчете тези послания на Доналд Тръмп в позитивен смисъл. Това е едно условие ЕС да се превърне в самостоятелен субект в международната политика, икономика и сигурност". 

Да очакваме ли Тръмп да се институционализира или ще персонализира властта? 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес