Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Щабът на Тръмп няма да е против американска компания да откупи проекта Белене

Проф. Атанас Тасев в Светът е бизнес, 11.11.2016

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Интересни за българската енергетика новини идват неофициално от щаба на Тръмп. САЩ няма да бъде против една голяма американска финансова група да откупи проекта "Белене". Няма да бъде против тази финансова група да участва във финансирането на проекта IGB (Интерконектора България Гърция) и много други неща, които ще станат известни след една или две седмици. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той се включи в ефира на предаването по повод въведената в експлоатация днес нова газова връзка с Румъния - между Русе и Гюргево

"ЕК постави категорично условието, преди да започнем да изграждаме газов хъб Балкан да реализираме три независими интерконекторни връзки. Първата вече е реализирана. С реализирането на модернизацията на компресорната станция в Петрич, плюс подписването на тристранно споразумение за виртуални сделки, практически ние направихме възможно по гръцкото направление да се внасят количества газ, реално или виртуално, от други доставчици по друго направление. Тоест, реализира се частично Южният газов коридор. Вторият елемент трябва да бъде IGB - интерконекторът Гърция - България".

Газовата връзка с Румъния е първият етап на независима интерконекторна връзка. Вторият етап включва построяването на компресорна станция, отново с пари от ЕС, защото налягането в Румъния е два пъти по ниско от това в България, обясни експертът. 

В момента Румъния активно развива интерконекторна връзка с Унгария, с Полша и с Молдова, допълни Тасев. "Това означава, че и от Север може да потече газ в обратно направление. Освен това през 2020 година Румъния има намерение да стане нетен износител на газ. Това е следваща стъпка в общия пъзел, преди да стартираме проекта за газов хъб Балкан". 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес