Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Моралната позиция е да има оставка на правителството

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика, Светът е бизнес, 10.11.2016

Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Томислав Дончев, вицепремиер по еврофондовете и икономическата политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Моралната позиция е да има оставка на правителството без значение от всички прагматични щети, до които ще доведе подобен ход. Когато си казал, че ще приемеш резултата от президентските избори като вид вот на доверие, трябва да изпълниш ангажимента си. Това каза вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му политиката не е само мениджмънт. "За да бъдеш на дадена политическа позиция, това означава и доверие, и отговорност, до голяма степен означава и морал", отбеляза той. Когато едно правителство управлява, то трябва да се ползва с доверие, заяви Дончев. Липсата на подаване на оставка при загуба на избори от дадена политическа сила, но при прокламиране, че води добри политики, се е превърнало в политическата традиция в България, коментира още той. 

Вицепремиерът подчерта добрите постижения на правителството в редица сфери към този момент. "За първи път от началото на кризата България има напълно балансиран бюджет, високи нива на фискалния резерв, по-голяма събираемост на приходите, по-ниска безработица", заяви Дончев. 

По отношение на притесненията относно зависимостта на българската икономика от европейско финансиране вицепремиерът посочи, че дори в силна година като 2015 плащанията са достигали не повече от 5% от БВП. 

Влизането на България в еврозоната е не само въпрос на съответствие на техническите критерии, коментира още Дончев. По думите му в настоящата ситуация в Европа присъединяването на страната към еврозоната е сложно политическо решение. Въпреки това, Дончев бе категоричен, че България няма друг път освен да се интегрира в Европа. 

Вицепремиерът коментира и перспективите пред проекта АЕЦ "Белене", посочвайки, че съществуват два варианта - реализирането чрез частен проект, базиран изцяло на частна инвестиция, съответно без договор за задължително изкупуване на електроенергията, или чрез препродажба на реакторите.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес