Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как да разчитаме победата на Доналд Тръмп

Мартин Табаков и д-р Асен Асенов в Светът е бизнес, 09.11.2016

Мартин Табаков, политически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков, политически анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Победата на републиканския кандидат Доналд Тръмп е не само убедителна, но и изненадваща на фона на социологическите проучвания, според които в различните периоди от годината Хилъри Клинтън водеше пред Тръмп с между 2-3% до рекордните 12%. Това коментира политическият анализатор Мартин Табаков в ефира на "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Изненадващо е също, че в момента американските институции се "подреждат да бъдат в ръцете на републиканците", коментира от своя страна преподавателят по икономика в Американския университет във Вашингтон д-р Асен Асенов. По думите му вратите са отворени за една реформа във фискалната област, а подобно подреждане на върховните институции не е имало от периода 1992-1996, когато Клинтън и демократите са имали контрол над тях.

Преговорите за споразумение с Тихоокеанските държави и Азия са вече в историята, смята д-р Асенов. По думите му предстоят много трудни преговори с Китай. 

По отношение на външната политика и отношенията между САЩ и Русия Табаков коментира, че Путин и Тръмп "няма да останат заложници на това, което са казали досега и ще се съобразяват с конфликтните точки, в които се засичат американския и руския интерес".

Според Асенов Русия ще бъде една от печелившите държави от спечелването на Тръмп. Преподавателят отбеляза, че можем да видим рестартиране на отношенията Русия-Америка, които ще бъдат водени от прагматизма на Тръмп. Експертът посочи, че може да се очаква среща на високо равнище в първата половина на 2017 и споразумение за по-голяма координация и единодействие между двете страни по отношение на ситуацията в Близкия изток. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес