Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Възможностите на България за енергийна независимост

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в Светът е бизнес, 03.11.2016

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През 60-те години е имало проучвателни сондажи, които са дали знак, че блокът край Враца може да се разглежда като перспективен. Затова е изключително важно той да бъде допроучен. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков в ефира на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че подаденият инвеститорски интерес към Блок "1-25 Враца-запад“ е от България и в момента министерството подготвя документи, които ще бъдат публикувани в Европейския вестник, за да може повече международни компании да получат информация за предстоящия конкурс.  

Процедурата на кандидатстване е двустепенна. На първия етап се дава разрешение за търсене и проучване в рамките на 5 години. След като изтече този срок и бъдат регистрирани открития там, фирмата титуляр подава геоложките си доклади към министерството. След това специална комисия разглежда докладите и се установяват запасите от нефт и газ. В 6-месечен срок компанията има право да заяви концесия и едва след решение на Министерския съвет и предоставяне на концесията има право да осъществява добив, уточни зам.-министърът.

Във връзка с изявлението на Total за открит нефт в българската част на Черно море Станков обяви, че ще бъде регистрирано търговско откритие, ако тези запаси са икономически ефективни. "В зависимост от големината или количеството на откритието и регистрираните залежи, държавата има право да получи до 30% концесионно възнаграждение от сумата", каза той.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес