Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Ролята на президента: гарант на Конституцията и обединител на нацията

Проф. Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, и социологът доц. Антоний Гълъбов в Светът е бизнес, 02.11.2016

Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, и политологът доц. Антоний Гълъбов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Емилия Друмева, бивш конституционен съдия, и политологът доц. Антоний Гълъбов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Президентът не е само конституционно формулиран, той е гарант на Конституцията. Много важно е да се разбере, че реалното му влияние е резултат от способността му да постига съгласие и да взаимодейства с другите власти и да води този диалог в определена посока. Това каза социологът доц. Антоний Гълъбов в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според бившия конституционен съдия проф. Емилия Друмева фигурата на президента е най-интересната в политическата сфера днес. „Той има много силен инструмент на изхода на законодателния процес, а именно налагането на вето. В същото време той е и сред субектите, които могат да сезират пряко Конституционния съд. Тоест той има пространство, в което може да се прояви като силен, разумен, гъвкав, съобразителен политик“, коментира тя.

По думите на Гълъбов за изминалите 25 години функциите на президента са продължили да се развиват и не са останали само в конституционните си рамки. „В момента той има възможност да инициира национален референдум, както и промени в основния закон“, посочи политологът.

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес