Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Наркозависима ли е икономиката от еврофондовете

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите и Николай Василев, бивш министър на икономиката, Светът е бизнес, 31.10.2016

Стореж на път в Унгария Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Стореж на път в Унгария Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

С колко би спаднал икономическият растеж на България, ако се спрат еврофондовете? Да дискутират този въпрос гостуваха на Ивайло Лаков в "Светът е бизнес" бившият министър на финансите Любомир Дацов и бившият министър на икономиката Николай Василев

Двамата изразиха скептицизъм в изводите на последния доклад на Министерството на финансите, според който през последните няколко години еврофондовете са допринесли за 12% ръст на икономиката на България и 15% на заплатите, както и по отношение на проучването на Move.bg, според което 25% от икономиката ще изчезне, ако европейските средства се спрат. 

За да се постигне 25% спад на една икономика трябва да има горе-долу ядрена война, каза Василев. Гърция в най-тежките си години не е имала близко до 25% спад, докато България през катастрофата от 1996/97 имаше 10%, допълни той. 

Според Дацов еврофондовете оказаха разрушителен ефект върху поведенческо-управленския модел в България. Отказът от реформи започна по приблизително същото време, когато стартираха еврофондовете - 2007, каза той. Това е и причината да няма значителна реформа, извършена след 2007, казаха двамата. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес