Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Проблемът със CETA беше изцяло вътрешнополитически за Белгия

Емил Радев, евродепутат, Светът е бизнес, 28.10.2016

Тотем на коренното население на Канада в Конкрос, провинция Юкон Снимка: Ben Nelms/Bloomberg Тотем на коренното население на Канада в Конкрос, провинция Юкон Снимка: Ben Nelms/Bloomberg

За съжаление, Валония блокира споразумението с Канада не заради текстовете в него. Това заяви по Скайп евродепутатът Емил Радев в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков. Причината беше, че социалистическото правителството на южнобелгийската провинция реши в последния момент да се конфронтира с консервативното федерално правителство в Брюксел, поясни той. 

Аргументи нямаше и се уреждаха вътрешнополитически проблеми, каза Радев. Подобни търкания имаше и със социалистите в Германия и Австрия, като в Бундесрепубликата дори Конституционният съд трябваше да се произнесе, допълни той. 

CETA е най-доброто споразумение, постигано от ЕС, защото Канада се съгласи с почти всички искания на съюза, каза евродепутатът. Ако споразумението се беше провалило това щеше да означава, че евросъюзът е неспособен да сключва търговски сделки, а това щеше да е знак за партньорите ни по цял свят, допълни той.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес