Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Трудностите при СЕТА показаха провала на европейския модел

Политологът Калоян Методиев в Светът е бизнес, 27.10.2016

Политологът Калоян Методиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Политологът Калоян Методиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Трудният начин, по който върви приемането на търговското споразумение с Канада, показва провала на европейския модел. Това заяви политологът Калоян Методиев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му самата бюрократична конструкция, която пречеше ЕС да се разпадне от едно или друго събитие, в момента му пречи и да се развива. "Брюкселската администрация отдавна се е превърнала в една нова номенклатура от съветски тип, която взима решения на базата на статистически данни, но се е откъснала от реалния живот", подчерта той. 

Оттук нататък са възможни два варианта за бъдещето на ЕС. Условно те могат да бъдат описани като затягане и разхлабване на хватката на Брюксел. В първия вариант това означава повече правомощия за бюрократичния апарат и нов частичен отказ от суверенитет, за да могат да се взимат решения без да се изпада в патови ситуации като сегашната със СЕТА, а във втория – повече власт за националните правителства и парламенти с цел повече индивидуална гъвкавост за държавите. Вторият вариант е по-добър за Европа и в частност за България, смята Методиев.

На въпрос за ултиматума, поставен от премиера на Италия Матео Ренци, който заяви, че ако не се спазва квотното разпределние на бежанците, Италия спира да плаща вноската си в бюджета на ЕС, Методиев коментира, че е изключено страните от Вишеградската четворка да се съгласят да приемат бежанци на квотен принцип. 

Вижте целия разговор във видеото:


 

Последни новини
Още от Светът е бизнес