Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

ИПИ: 80% ръст на разходите за пенсии за 8 години

Явор Алексиев, ИПИ, Светът е бизнес, 26.10.2016

Германски пенсионери се разхождат в о-в Рюген в Балтийско море Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Германски пенсионери се разхождат в о-в Рюген в Балтийско море Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Тези 8 години са важни, понеже включват опити за преструктуриране на публичните финанси поне що се касае до реториката. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев в Светът е бизнес с Ивайло Лаков. Много се говореше как сега ще харчим по-малко, ще събираме повече, ще свиваме дефицитите, а всъщност държавните разходи нарастват всяка година, като социалното перо е единственото увеличаващо се всяка година в абсолютна стойност от 1998 насам, допълни той. 

В шоуто Алексиев представи резултатите на новото проучване на ИПИ. В него се посочва, че за 8 години ръстът на разходите за пенсии е 80%, като в момента достигат 8,5 млрд лв. 

Според Алексиев е нужна радикална промяна на пенсионната система в България. Той даде за пример балтийските страни, където по-голямата част от пенсиите на хората в момента се изплаща от частните пенсионни фондова, докато в България това не можа да се случи. 

По думите му нереформирането на пенсионната система ще доведе до по-малко средства с бюджета в бъдеще, с които ще могат да се финансират реформи. В момента един от всеки три лева в бюджета за следващата година депутатите вече знаят къде ще отиде - в социалното осигуряване, което обрича бюджета на една инертност, която в един момент ще направи реформите за подобряване на стандарта на живот все по-трудни, тъй като ще има все по-малко средства за тях, каза икономистът. 

За нещастие вече е пропуснат момента, когато имаше обществена енергия в посока повече свобода и лична отговорност към старините си, каза Алексиев. Сега това може да се случи, но няма да е обществено популярен ход и когато се случи, а това е неизбежно, то ще бъде от правителство, опряно в стената.

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес