Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Сигурността на Европа е обща и не може да се решава по пътя на войната

Любомир Кючуков в Светът е бизнес, 21.10.2016

Дипломатът Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Дипломатът Любомир Кючуков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Срещата на ЕС в Брюксел бе по равно разпределена между темата за отношенията между Русия и ЕС и търговското споразумение за свободна търговия с Канада. Това каза дипломатът Любомир Кючуков в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Това, което в момента се случва в отношенията между Русия и ЕС безспорно е задълбочаване на напрежението. Бяха обсъждани и вариантите за налагане на нови санкции на Русия, свързани със ситуацията в Сирия и с бомбардировките в Алепо“.

В Европа има два ясно разграничими подхода, спрямо Русия и те не са толкова свързани със ситуацията в момента, а с подходите към европейската сигурност по принцип, обясни дипломатът. 

"Санкциите срещу Русия се опитват да решат проблема за вината, но не и проблема за войната. Твърде спорен е ефектът на санкциите". 

Не мисля, че Русия е в състояние да разедини Европа, каза още Кючуков. "Русия няма икономическият потенциал, извън енергоносителите, и идеологическата алтернативност, която да й дава възможност да носи в себе си друга, освен европейската алтернатива".

Споразумението с Канада в известна степен ще създаде прецедент относно значително по-голямото и по-значимо за Европа споразумение със Съединените щати, но "тук става дума за това, че очевидно процесите на глобализация рушат бариерите", каза гостът. "От друга страна, очевидно е, че това преди всичко може да има негативно отношение към слабите икономики". 

Относно войната в Сирия и бомбардировките над Алепо дипломатът каза: "В една гражданска война никога не може да има победители. Това рано или късно залага основите на реваншизма".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес