Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Накъде потегля банковият сектор след стрес тестовете

Илиан Георгиев, изп. директор на БАКБ и Тодор Ванев, главен икономист на ББР, Светът е бизнес, 14.10.2016

Илиан Георгиев, изп. директор на БАКБ и Тодор Ванев, главен икономист на ББР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илиан Георгиев, изп. директор на БАКБ и Тодор Ванев, главен икономист на ББР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Доверието на потребителите в банковата система се връща след събитието с КТБ. Потребителите, които имаха влогове с размери в рамките на гарантираната сума от фонда, получиха средствата си и ги пласираха в банките. Средствата не излязоха от банковата система, а останаха в нея. Това коментира изпълнителният директор на Българо-американска кредитна банка Илиан Георгиев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му доверието на потребителите се връща и по отношение на кредитната част. Наблюдава се оживление както на пазара на ипотечни кредити, така и на потребителски кредити, допълни той. Голяма част от сделките се сключват и със собствени средства, отбеляза още банкерът.

Мащабът на оживление на пазара на фирмени кредити можем да бъде измерен в размер на 250 млн лв, коментира от своя страна главният икономист на Българска банка за развитие Тодор Ванев. В същото време обаче, обемът на кредитния портфейл за фирмите не е по-различен спрямо 2009. Това важи до голяма степен и за пазара на кредити на физическите лица, допълни още той.

Двамата коментираха и състоянието на банковата система след стрес тестовете. По думите на Георгиев стрес тестовете са били проведени при изключително рестриктивни методологии и резултатът от тях показва, че българската банкова система е стабилна. Банкерът подчерта още и добрата комуникация на резултатите от страна на БНБ.

От гледна точка на доверието в банковата система, ключовият проект беше прегледът на качеството на активите, коментира Ванев. Независим одитор влиза и в детайл извършва преглед на всяка една конкретна експозиция, давайки след това удостоверение за това, че тази експозиция няма други рискове, които не са били комуникирани, обясни икономистът. Спред него прегледът на качеството на активите и стрес тестовете са подкрепили доверието в банковата система.

Според анализ на ББР България е лидер по отношение на лихвения марж, който реализира банковата система в страната в сравнение с другите държави в Европа. „Има страни, при които е много отчетлива валутната компонента на риска, която в България отсъства“, сподели още той по повод ниво на лихвите в България.

Ще видим повече от една консолидации в банковия сектор през следващите 12 месеца до края на 2017, смята Георгиев. Основната причина е свързана с насищането на пазара с банкови услуги и трудното намиране на място за нов растеж на фона на регулаторния натиск по линия на европейските директиви.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес