Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Задава ли се нова хуманитарна бежанска криза

Мариан Карагьозов в Светът е бизнес, 13.10.2016

Мариан Карагьозов, Институт по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мариан Карагьозов, Институт по балканистика при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Оказва се, че напоследък много от класическите изследвания на миграцията вече са променени, защото дистанцията вече не е това, което беше. В миналото при миграционни вълни хората са се придвижвали на по-малки разстояния. Това каза Мариан Карагьозов, Институт по балканистика при БАН, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Анализите, които бяха публикувани от турски и руски колеги след срещите на Путин и Ердоган бяха, че Русия мълчаливо е продължила договорката между двамата държавни глави, която бе постигната в Москва - Русия ще позволи турски действия в Северна Сирия, а в замяна виждаме, че в турските медии не се коментира ситуацията около обсадения Алепу, обясни Карагьозов. 

"Една друга хуманитарна криза, обаче се задава и тя е свързана със другата столица на ислямския свят - Мосул в Ирак". 

Цяла Европа привлича мигранти, но действията на българските компетентни институции са много важни, защото в един момент се оказва, че България има по-различна политика от съседните страни или тези от Висшеградската четворка, каза още събеседникът. 

"Турция много добре осъзнава и калкулира националните си интереси. Тя е заявила от години и е последователна в това отношение, че желае да се превърне в хъб - възел, който да транспортира енергийни ресурси от Близкия Изток към Кавказ, Каспийския регион, към Европа".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес