Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Икономическите измерения на президентската битка в САЩ

Пазарен коментар на Владимир Сиркаров, 13.12.2016

Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Владимир Сиркаров, пазарен анализатор. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

И в двата лагера, и на Хилари Клинтън, и на Доналд Тръмп, вътрешнополитическите идеи са малко мъгляви. Това каза пазарният анализатор Владимир Сиркаров в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "Това е проблем най-вече за Тръмп, защото там е неговата сила и най-вече, защото идеите на републиканците са по-ориентирани към бизнеса". 

Данъчната политика на Клинтън ще доведе до увеличение на държавните приходи с 1,4 трлн. долара за бюджета за десет години, докато идеите на Тръмп за намаляване на данъчната тежест ще доведе до спад в бюджетните приходи в размер на 7 трлн. долара за същия период, обясни Сиркаров.

"В контекста на това, че Тръмп иска да се бори с дефицитите по линия на още по-глобалната идея за намаляване на дълговете, ще трябва да се намалят съществено и правителствените разходи, а това поставя под въпрос и таргета за ръст, който постави още в началото на кампанията си". 

Намаляване на данъчната тежест може да има политически ефекти за благосъстоянието на гражданите на САЩ, но това е извод, който Тръмп не смее да каже, защото ще срещне сериозно отчуждение на много гласове при предстоящия вот, каза още анализаторът.

"Тръмп и Клинтън, по отношение на външната политика, сякаш са си разменили местата, защото демократите по принцип са много по-неагресивно настроени от гледна точка на външна политика за разлика от републиканците".

Не трябва да се забравя, че зад Клинтън стоят демократите, а зад Тръмп - републиканците и е редно да се запитаме дали Тръмп и Клинтън са по-важният фактор, отколкото партиите, които стоят зад тях и дали техните идеи няма да бъдат пречупени през политическата машина, каза Сиркаров. 

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес