Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Глобалната икономика и новите индустриални модели

Евгений Кънев в Светът е бизнес, 13.10.2016

Евгений Кънев, управляващ съдружник в Маконис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Евгений Кънев, управляващ съдружник в Маконис. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новите индустриални модели са свързани с един от мегатрендовете в света, засягащ не само в икономиката - бурният скок и развитие на технологиите. Това промени изключително бързо бизнес средата, в която оперират бизнесите. Това каза управляващият съдружник в Маконис Евгений Кънев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Моделът офшоринг, който бе в началото на глобализацията - преместване на работните места от запад на изток - е все по-малко валиден, защото трудът поскъпва и на изток", каза Кънев.

"Китай не е само доставчик на евтина работна сила, това е валидно и за Индия в известна степен. Тези две страни станаха локомотив на глобализацията. До сега бяха работилницата на света, а сега стават пазара на света. Една компания вече не може да каже, че на едно място е работната й сила, а на друго място – пазарът. Пазарът е навсякъде, работната сила е навсякъде. Важно е работната сила не само да бъде евтина, но и обучена".

Следващата фаза е некстшоринг – тя е свързана с това да бъдеш навсякъде по света, близо до своите клиенти и да имаш достъп до иновации, защото те дават конкурентното предимство, каза още събеседникът. "Те са основно по линия на роботите, второто голямо направление е т. нар. 3D принтери и третото е интернет на нещата".

"Всички професии, които са рутинни и стандартизирани, са заплашени от изчезване и заместване. Дигитализацията създава един различен свят".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес