Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

20% от учениците в България определят кредита като доход

Джеймс Йоловски в Светът е бизнес, 13.10.2016

Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност” Junior Acheivement Bulgaria (JA Bulgaria). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност” Junior Acheivement Bulgaria (JA Bulgaria). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

20% от учениците в България определят кредита като доход. Това каза Джеймс Йоловски, мениджър „Програми за финансова грамотност” Junior Achievement Bulgaria (JA Bulgaria), в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Той коментира проучването на финансовата грамотност проведено от  JA Bulgaria в партньорство с Министерството на образованието и науката. Изследването е "институционално подкрепено от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и от представители на финансовия сектор", каза гостът. 

"Плашещо е, че в прогимназиален етап половината от учениците смятат, че няма разлика между дебитна и кредитна карта. 50% от всички български ученици не могат да направят елементарни математически изчисления и да преценят коя промоция е по-изгодна – купи едно и получаваш второто на половин цена или купи две и получаваш третото безплатно".

Фрапиращо беше, че над 90% от учениците в гимназиален етап не могат да изчислят сложна лихва, каза Йоловски. Той обясни, че на децата им е малко по-лесно да разберат концепцията за инфлацията и за реалния лихвен процент, но когато трябва да направят математическите изследвания, не успяват да се справят.

Фактът, че 70% от учениците в 6-7 клас не успяват да определят източниците на доход, означава, че те в своето семейство не разговарят с родителите си, не знаят какви доходи се получават в едно домакинство, каза събеседникът.

"17% от учениците в прогимназиален етап смятат, че когато сключваме застраховка застрахователят винаги ни плаща, а ние на застрахователя плащаме само, ако настъпи застрахователно събитие".

Това проучване трябва да даде базата, за да се работи за увеличаване на финансовата грамотност при младите хора, каза Йоловски.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес