Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Как нанотехнологиите могат да променят живота

Д-р Валери Сербезов, Нанотехплазма, Светът е бизнес, 11.10.2106

Капка вода стои върху чип с водонепропускливо нанопокритие на фона на повреден от водата чип, който го няма Снимка: Pau Barrena/Bloomberg Капка вода стои върху чип с водонепропускливо нанопокритие на фона на повреден от водата чип, който го няма Снимка: Pau Barrena/Bloomberg

Нанотехнологиите са методи на създаване на обекти от атоми, които имат уникални свойства, коренно различни от макросвета. Това заяви основателят на Нанотехноплазма д-р Валери Сербезов в Светът е бизнес с Ивайло Лаков. Бумът там стартира през 2000 когато американското правителство стартира националната инициатива за нанотехнологии с огромни инвестиции - над $100 млрд, допълни той. 

В момента нанотехнологиите са огромен бизнес и създават изцяло ново направление в почти всички сфери на науката и индустрията, каза д-р Сербезов. Такива са например наноелетроника, бионаномедицина и др., добави той.

Нанотехплазма има разработени две технологични платформи, едната от които е триизмерно биохибридно принтиране, т.е. принтиране на сливане на живата с неживата природа, като идеята е след време да можем да принтираме човешки органи, каза д-р Сербезов. Другият патент е правене на хибридни наноструктури, между, например, лекарства и биоразградими наночастици или доставка на лекарства на точно определеното място в тялото в точно опреледеното време, допълни той. 

Вижте повече във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес