Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България някога е развивала своя нанотехнология

Проф. Вал Маринов, университетът в Северна Дакота, Светът е бизнес, 11.10.2016

Разузнавателен нано робот стои на показ в Ню Йорк Снимка: Paul Taggart/Bloomberg Разузнавателен нано робот стои на показ в Ню Йорк Снимка: Paul Taggart/Bloomberg

В България имахме нанотехнология преди много години в завода в Правец. Това заяви в Светът е бизнес с Ивайло Лаков преподавателят в университета в Северна Дакота и главен технически директор на Uniqarta проф. Вал Маринов. Професорът ще е и говорител на конференцията The Next Big Thing (Следващото голямо нещо) на Bloomberg TV Bulgaria и Bloomberg LP на 12.10.2016 в Capital Fort в София. 

Uniqarta е компания, която създадох на основата на изобретение, което изобретихме в университета - технология за сглобяване на свръхтънки електронни устройства с използването на лазер, каза проф. Маринов. На пръв поглед микроелектрониката не е нанотехнология, но за да направиш чип, размерите на транзисторите на повърхността се измерват в нанометри, допълни той. 

След като измислихме технологията решихме да я комерсиализираме, правейки спиноф стартъп, което и представлява Uniqarta. Това е така, защото технологията, което измислихме принадлежи на университета, а не на нас, заради което компанията трябва да лицензира технологията от ВУЗ-а, за да имаме право да я използваме, добави той. 

Вижте повече във видеото:

Вижте снимки от конференцията и видеата с лекторите.

Последни новини
Още от Светът е бизнес