Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Най-големият проблем на Deutsche Bank са нейните рискови експозиции

Георги Вулджев, икономист от ЕКИП, Светът е бизнес, 10.10.2016

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ако американското министерство на правосъдието успее да докаже, че е имало сериозни нарушения при операциите на Deutsche Bank с ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, в годините непосредствено преди кризата през 2008, финансовите загуби за германската банка ще са доста по-големи от $14 млрд. Това коментира икономистът от ЕКИП Георги Вулджев в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

По думите му няма промяна в позицията на германското правителство, а именно, че не се предвижда предоставянето на финансов помощ за банката. "Deutsche Bank се стреми да намали максимално размера на глобата и вероятно ще се опита да го снижи до $10 млрд. Има слухове, че германската банка води преговори с инвеститори и различни финансови институции за набавянето на допълнителни $5 млрд. капитал, с който да покрие глобата", коментира още той. Според икономиста най-вероятната опция за постигането на тази цел е чрез продажбата на акции на банката. "Макар че тяхната стойност спадна с 50% от началото на годината, Deutsche Bank остава една от най-големите банки в света, така че доста инвеститори биха проявили интерес към покупка на нейни акции, особено на сегашните ниски цени", допълни Вулджев. 

През последната година Deutsche Bank среща сериозен натиск да промени бизнес модела си, коментира още икономистът. Германската банка предприе съкращения на операции и персонал, но фундаменталният ѝ модел засега не се реформира. Най-големият проблем на Deutsche Bank са нейните рискови експозиции и дериватни инструменти, смята икономистът, допълвайки, че пристъпването към реформа изисква съкращаването на тези експозиции. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес