Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Защо частните училища в България са така скъпи

Николай Радулов, дир. на 176 ОУ в Негован и Пламен Натов, дир. на частното училище Артис, Светът е бизнес, 4.10.2016

Николай Радулов (вдясно) и Пламен Натов (в средата) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Радулов (вдясно) и Пламен Натов (в средата) Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Причината в България таксите за частните училища да са така високи е, че те се издържат изцяло от своите клиенти и не получават държавна субсидия. Това заяви директорът на частното училище Артис Пламен Натов в "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. Заедно със своя колега от 176 ОУ в Негован Николай Радулов той коментира 10%-то увеличение на учителските заплати от 2017. В Западна Европа частните училища наистина струват далеч по-малко отколкото в България, но там те получават значителна помощ от държавата и малка част от издръжката им е върху плещите на родителите, каза още Натов. 

По думите на Радулов тесният контакт с родителите е жизнено важен, за да може да се избегне насилието в училище. И двамата гости изразиха оптимизъм за новия закон за образованието. 

Според Натов мит е, че след като частното образование се заплаща директно от родителите, техните деца могат да нарушават дисциплината в час. Самият факт, че ние сме редовно на челните места в държавата по успех говори, че частните училища са институции, ориентирани към резултата, допълни той. 

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес