Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

В 21 век сигурността трябва да бъде адресирана по нов начин

Любомир Стефанов, политолог, и Манюел Лафон Рапнуи, директор на ЕСВП – Париж, Светът е бизнес, 29.09.2016

Любомир Стефанов, политолог, и Манюел Лафон Рапнуи, директор на ЕСВП – Париж. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Стефанов, политолог, и Манюел Лафон Рапнуи, директор на ЕСВП – Париж. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Позицията на третия силен в ЕС се освободи, след като Великобритания еднозначно заяви, че ще уважи желанието на своите граждани да напусне съюза. Това породи някои апетити, което не е основание, но е повод за напрежение в ЕС. Това каза политологът и преподавател в НБУ Любомир Стефанов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Има нещо общо между Великобритания и другите страни в Европа. Повечето европейски народи не смятат, че Европа изпълнява обещанията си, коментира от своя страна директорът на ЕСВП – Париж Манюел Лафон Рапнуи. "Не смятам, че във Франция някой би искал да инициира референдум за напускане на ЕС. Ако има такъв, хората е много по-вероятно да гласуват за оставане, отколкото за напускане", отбеляза още той.  

По думите му основните приоритети на французите са безработицата и сигурността. Усещането е, че ЕС не отговори на очакванията в тези две области, сподели той. 

"Настъпило е времето, в което държавните членки на ЕС трябва да преценят дали ще се държат като партньори или като първа, втора, трета, четвърта зона на влияние, център, периферия, подпериферия, изпадащи страни", заяви Стефанов. "Сигурността в 21 век трябва да бъде адресирана по нов начин. Старите механизми очевидно не работят. Националният интерес е важен, но трябва да бъде защитен по различен начин", смята той.   

Политологът поясни, че стандартите на Шенген са доста противоречиви. "България години наред е притискана да изпълни стандарти, които самите основатели не могат да покрият в момента", даде пример той. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес