Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Данък уикенд е морковче с конец

Илонка Райчинова, адвокат, Светът е бизнес, 27.09.2016

Формуляри за американския подоходен данък Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg Формуляри за американския подоходен данък Снимка: Andrew Harrer/Bloomberg

Данък уикенд стимулира бизнесите да признаят разходите си за лично потребление, и по този начин само половината да бъде обложено с 10% корпоративен данък. Но това е морковче с конец, тъй като тогава на цялото признато потребление ще му се начисли 20% ДДС. Това заяви в „Светът е бизнес“ управляващият сътрудник на адвокатско дружество Райчинова и сътрудници“ Илона Райчинова. Освен данък уикенд тя говори и за закона, разпореждащ само адвокати да представят бизнеса пред данъчните, но не и счетоводители.

Ако сте банка или застрахователно дружество и не използвате данъчен кредит върху автомобилите за вашите управители, няма пречка сега да приемете 50% лично потребление от разходите, свързани с това потребление, каза Райчинова. Няма да се налага да попълвате пътни листи, нито друга документация, просто трябва да признаете и облагате с данък само 50% от личното потребление, допълни тя, подчертавайки, че ако за тези фирми всичко е наред, то има компании, при които личното потребление е пренебрежимо малко.

По думите ѝ обвиненията на счетоводителите са неоснователни, "защото, колкото и да искат да свършат работата на адвокатите, те не могат и много често нанасят поражения от това, което правят". В последствие когато, например, пропуснат срока по някоя процедура, после оставят адвокатите с вързани ръце.  

Чуйте повече!

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес