Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Информационните технологии в агробизнеса

Светлана Боянова, бивш зам.-министър на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации, в Светът е бизнес, 23.09.2016

Светлана Боянова, бивш зам.-министър на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светлана Боянова, бивш зам.-министър на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата за иновациите в земеделието става все по-голям приоритет за ЕС, а информационните технологии заемат 70-80% от тези иновативните решения, които се предлагат на фермерите в Европа. Това каза бившият зам.-министър на земеделието и председател на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria. 

Тя посочи, че целта на ЕС е IT решенията да навлязат при малките земеделски стопани, които са по-уязвими и не могат да си позволят големи инвестиции, но с малки елементи и IT решения да направят своето стопанство конкурентно. 

Според Боянова големият проблем на българите е, че не са запознати с добрите примери в тази област. Един такъв пример е бизнес модел с кооператив от данни, който се практикува в Холандия, където всички фермери събират различни данни за своите стопанства, обменят ги и взимат решения за управлението на стопанствата си. 

"Важно е IT решенията да не се разглеждат изолирано само за земеделие или само за потребител. Те трябва да имат надграждане по цялата верига. Целта не е просто да имаме IT продукт, а да имаме най-накрая някаква печалба", посочи още Боянова. 

Чуйте интервюто във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес