Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България има остра нужда от правила за определяне на минималната работна заплата

Иван Нейков в Светът е бизнес, 22.09.2016

Иван Нейков, председател Балкански институт по труда и социална политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Иван Нейков, председател Балкански институт по труда и социална политика. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дискусията за минималната работна заплата е много важна, много закъсняла, а проблемът е много по-голям, отколкото изглежда на пръв поглед. Това каза Иван Нейков от Балканския институт по труда и социална политика, бивш социален министър, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Ние продължаваме вече много години да отказваме, и никой не знае защо, да създадем модел и правила, по които ще се определя минималната работна заплата – една или няколко. Това е вторият въпрос, а първият е: как договаряме тази заплата“.

„Заплатата от 460 лева не е договаряна, но е обещана преди три години и в годишната прогноза, и в преговорите със синдикатите, така че сега министърът на финансите си изпълнява ангажимента", обясни Нейков. „От тази гледна точка работодателите нямат право да са изненадани“.

„Министърът на финансите е много интересна фигура. Той никога не се е ръководил от интересите на работодателите или на пазара, а винаги се е ръководил от интересите на фиска“.

Ако има връзка между минималната работна заплата и квалификацията на хората, ние им казваме: квалифицирайте се, ако искате да взимате сериозни доходи, каза Нейков.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес