Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Минималните осигурителни прагове трябва да отпаднат

Васил Велев в Светът е бизнес, 22.09.2016

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Минимална работна заплата (МРЗ) от 460 лв.е едностранно определена. На тази база бе направен опит да се договарят и минимални осигурителни доходи, което накара работодателите да пристъпят към отказ от споразумяване за минимални осигурителни прагове. Това каза Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

МРЗ започна стремглаво покачване в последните няколко години, като целта бе достигането на средноевропейското съотношение между минимална и средна работна заплата, обясни Велев. "Това съотношение е 40%, а в момента в България вече е 50%. Ако се приеме новото увеличение на МРЗ съотношението ще стане 55% и ние ще бъдем на първо място в тази негативна класация“.

Средният икономически доход е по-малък от предлаганата минимална работна заплата и това прави трудно наемането на нискоквалифициран персонал, ограничава заетостта в тези икономически дейности и генерира сив сектор“.

„Спряхме преговорите, не само за минимални осигурителни доходи, но и цялостно отправихме призив да се замрази колективното трудово договаряне, докато не постигнем споразумение за обективен механизъм, приет с консенсус за определяне на минималната работна заплата“, каза още Велев.

„Минималните осигурителни прагове трябва да отпаднат изобщо. Те трябва да бъдат заменени с минимални работни заплати, които да са различни за различните икономически дейности и да се договарят между браншовите организации на работодатели и синдикати“.

Вижте цялото интервю по скайп във видеото.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес