Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

15 са кризите в Европа, които се изострят

Финансистът Илия Лингорски в Светът е бизнес, 21.09.2016

Финансистът Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Финансистът Илия Лингорски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Всяка от петте екзистенциални кризи, за които говорихме миналата година, сега се разглежда като множествена. Изброихме най-малко 15 кризи, които от миналата година до сега се изострят и не срещат подготвена и обединена реакция нито от институциите, нито от държавите членки на ЕС".  Това каза финансистът Илия Лингорски в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

"Европа, като Европа а-ла карт, няма капацитет, с който да реагира на проблемите", каза Лингорски. По думите му трябва да си дадем сметка за "фундаменталните проблеми на Европа", които подхранват всички останали кризи:

"Демографският проблем на Европа всъщност е в основата и на монетарната криза".

"Втората криза е кризата на институционален дефицит в Европа".  ​

Що се отнася до проблемите на България, финансистът подчерта, че за бизнеса дори "проблемите с корупцията и бюрокрацията" вече отстъпват място на "неспособността да се намери работна ръка, която допълнително да бъде доквалифицирана" за нуждите на компаниите. 

"Ние сме един от най-големите кръвни донори на Европа", каза Лингорски. По думите му "дори кръвният данък", който е плащан по време на робството, не може да се сравнява с изтичането на кадри от България, на което станахме свидетели през последните десетилетия. Той предупреди, че "ако не бъдат създадени условия чрез реформи и намиране на нова голяма цел за българите, които вече живеят и работят по света,тук, в България, да започнат икономическа и предприемаческа активност в следващите 15 години" не ни чака нищо добро.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес