Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Маржът между търсенето и предлагането на петрол ще се увеличи

Васко Начев, енергиен експерт, Светът е бизнес, 19.09.2016

Васко Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Васко Начев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Двете най-губещи страни от ниските цени на нефта са Саудитска Арабия и Русия. Повратната точка, която служеше за репер цените да се върнат обратно в посока нагоре, е изпусната. Това каза енергийният експерт Васко Начев в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Волатилността при цената на петрола ще продължи поне до края на 2016 и първата четвърт на 2017. Въпреки че нараства търсенето и използването на петрол, тази тенденция няма да бъде със същите стъпки на нарастване на предлагането, т.е. маржът между търсене и предлагане ще се увеличи, коментира още той.

България постигна доста добър резултат, привличайки Shell да спечели концесията за проучването в блок „Силистар“ във време, в което инвестициите в морското сондиране бяха сведени до минимум. Начев коментира още резултатите от сондажите на блок „Хан Аспарих“ и плановете на правителството за газов хъб „Балкан“. По думите му проучването на един блок нито започва, нито завършва с прокарването на един сондаж.


Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес