Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Разликата между Тръмп и Клинтън е в рамките на статистическата грешка

Асен Асенов в Светът е бизнес, 16.09.2016

д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria д-р Асен Асенов, преподавател по икономика в Американския университет във Вашингтон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последните социологически проучвания показват, че разликата между двамата кандидати за президент на САЩ Клинтън и Тръмп е в рамките на статистическата грешка, което означава по-малко от 3%. Има лек превес при повечето от проучванията в полза на Клинтън. Това каза преподавателят по икономика в Американския университет във Вашингтон д-р Асен Асенов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Спекулациите със здравословното състояние на Хилари Клинтън не са основният фактор, който се отрази на тази разлика между двамата кандидати. Проблемът, който те имат в момента е, че и Тръмп, и Клинтън имат над 50% неодобрение. В момента влизаме в нова битка, а именно за гласовете на независимите избиратели.

Американците си дават сметка, че глобализацията доведе до едно значително изместване на икономическия център в посока Азия и относително намаляване на ролята на Америка. Не случайно Доналд Тръмп избра лозунга „Нека да направим Америка велика отново“. Тази идеята е и на много хора, включително и в дясното политическото пространство, които смятат, че Америка намали своята политическа и икономическа роля в света и сега е време за ново начало. Това е катализаторът в общественото пространство, което донесе Тръмп, коментира д-р Асенов.

Вижте целия разговор:

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес