Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Какво е бъдещето пред образователната система в България

Проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието, в Светът е бизнес, 15.09.2016

проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria проф. Сергей Игнатов, бивш министър на образованието. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Новият закон за предучилищно и училищно образование трябва да се стреми да постигне един ден България да има еднакви училища. Това каза бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му глобализацията постави университетското пространство в нечувана до този момент светлина. Първо, университетите, които имаха регионално господство, загубиха своето регионално предимство. На второ място, университетите за първи път в своята история изпаднаха в ситуация да се състезават помежду си. На трето място, формира се група от елитни университети в света и огромна пропаст между тях и всички останали, коментира той.

Проблемът в България е, че се работи "на парче", заяви проф. Игнатов. Според него промените и определянето на „защитени“ специалности няма да реши проблема с реализацията на студентите. В момента в света се извършва трансформация към трето поколение университети. Университетът се превръща в средищно място, на което се срещат интересите не само на университетската наука, но и на бизнеса и на звена извън университета. 

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес