Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

2 млн. чужденци са посетили България само през август

Румен Драганов в Светът е бизнес, 31.08.2016

Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Драганов, председател на Института за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Никога до сега в историята на българския туризъм не сме имали 2 милиона посетители в един месец – месец август ги реализира. Това каза председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. "С цел почивка и екскурзия, от началото на сезона посетилите България ще достигнат около 3,2 млн., а до края на сезона ще надхвърлят 4,1 млн. Това е около 17% ръст спрямо предходната година. Това е върхът на българския туризъм". 

Чужденците, посетили България са от цял свят, каза гостът, но "номер едно са немските туристи". "До края на годината ще обслужим над 750 хил. туристи от Германия, 680 хил. руснаци, англичани - около 220 хил. Много са туристите които влизат от Гърция и Румъния. От Гърция имаме над 1,05 млн., а от Румъния - над 1,5 млн.". 

"Това ще даде един ръст около 15-16%. От посетилите България, тези, които идват с цел туризъм са 47-48%".

Имаме и визити с цел посещение при близки, роднини и приятели, каза още гостът, "но те подобряват местната икономика". "Имаме и чужденци, които идват с цел бизнес, такива които създават работни места и подобряват местната икономика".

"Немските туристи имат средна продължителност на престой в България 10,8 дни, а Гърците – 3,1 дни. Най-дълго стоят англичаните - 11,8 дни". 

Какво е значението на българския турист за българския туристически отрасъл? Как се отразява върху бранша създаването на ресорно министерство? 

Очаквайте видео с целия коментар!

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес