Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

България трябва да се позиционира в ядрото на ЕС

Борислав Мавров в Светът е бизнес, 29.08.2016

Борислав Мавров, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Борислав Мавров, Европейски институт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Посещението на Борисов в Турция безспорно мина в контекста на очакваната среща с Ангела Меркел на следващия ден и в контекста на предстоящите разговори за бъдещето на Европейския съюз. Страховете, изказани от Бойко Борисов, свързани с разрастването на мигрантския натиск на българската граница, като че ли имат предизборен оттенък. Не мисля, че нещата са драстично влошени спрямо миналата година по същото време". Това каза програмният директор на Европейски институт Борислав Мавров в предаването Investbook Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

Относно срещите на Меркел с европейските лидери Мавров каза, че целта е Германия да се опита да поеме лидерската роля след Brexit и да начертае възможни сценарии. "Идеята е да започне да се запълва пропастта между отделните страни в Европейския съюз. За това тя се срещна отделно с премиерите на различни групи страни".

"Ако се погледне към българската позиция, тя трябва да цели България да се позиционира по-скоро в ядрото, отколкото в периферията на ЕС. Това е много важна цел, която България трябва да следва".

По думите на Мавров дали ще постигнем тази цел зависи от готовността на България да бъде и да се държи като активна част от европейското семейство. 

"Важно е Борисов не толкова да се стреми да играе посредническа роля", а да се опита да издейства приемане в Шенген и в чакалнята на еврозоната, каза още Борислав Мавров. "Ако тези неща не се случат максимално бързо, в течение на година, за България ще е много трудно да се задържи в ядрото и ще изпадне в периферията, а това крие много рискове". 

Защо национализмът се надига в Европа? Кои са най-големите различия между европейските държави? Какви са предизвикателствата пред България, свързани с предстоящото европейско председателство?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес