Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Никой не пречи на България да е лидер

Меглена Кунева в Светът е бизнес, 26.08.2016

Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката на Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката на Република България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

"Люксембург, Малта, не страдат от това че са малки държави. Имат ясен глас. Например Естония - казват, какво им е необходимо и са лидери в дигиталната област. Никой не ни пречи да сме лидери". Това каза вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

По думите на Кунева Европейският съюз е много променен от времето, когато станахме негови членове и сега, когато ни предстои да поемем председателството на ЕС, "ние, като българи, трябва да говорим не просто от името на България, но от името на целия ЕС". Според вицепремиера България може да постави за разрешаване въпроси, които са важни за страната, но трябва "да знае как": Ние ще бъдем съдени по това, до колко сме готови с аргументи и до колко съумеем умно да предложим българската визия, като я наложим през европейската политика"

""Хубаво е учителите да станат свободни и да свикнат с тази свобода". "Ако образованието се превърне в усмирителна риза без възможност за избор, от това системата много силно ще пострада". "Във висшето образование проблемът е, че имаме масовизация без качество".

 "Поради зле планирани средства, българските учени нямаха достъп до бази данни. От вчера базите данни са пуснати – това се оправи. Приехме насоките за една много важна програма, съгласно която за наука, през европейски фондове ще влязат 350 млн. лева", каза още Кунева.

На въпроса дали Реформаторският блок ще има кандидат във вторник, Кунева каза, че "може да остане за някой от следващите дни", защото "един от колегите не е в България". Относно съвместна кандидатура с ГЕРБ Кунева каза: "Това е резонен въпрос, защото сме партии от едно политическо семейство, но за подобна крачка се водят преговори много по-отрано. Не се водят под натиска на конюнктурата, а когато е промислена много ясна концепция. Това е било възможно на по-ранен етап. Мисля че е логично по-големият партньор в дясно да направи първата крачка. Не са го направили. Така че, темата е затворена".

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес