Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

ProDroneSys патентова дрон продукт в България и САЩ

Цветан Четъшки, технически директор на ProDroneSys, в Светът е бизнес, 24.08.2016

Цветан Четъшки, технически директор на ProDroneSys. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Цветан Четъшки, технически директор на ProDroneSys. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Компанията ProDroneSys патентова дрон продукт в България и САЩ. Обектът на патента е самият дрон заедно с технологията. Става въпрос за машина, която измерва вегетационния индекс на растенията на големи площи. Този индекс показва здравето на растенията в конкретни зони. Това каза техническият директор на ProDroneSys Цветан Четъшки в предаването „Светът е бизнес“ с Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Клиенти на компанията са фермерите, коментира още той. По думите му технологията за подобен тип измервания на вегетационен индекс е изведена доста отдавна, но се използва до момента основно за установява на това колко добра ще бъде реколтата няколко месеца преди жътва. "Тези измервания се правят и до момента от сателити", поясни още Четъшки.

С качването на технологията на дрон ползвателите ще могат да приложат информацията, предадена от него, директно, заяви още той. Продуктът е в полза на конкретния фермер, който управлява стопанството си. До момента информацията от сателитите отива при анализатори, които глобално гледат на света в тази посока.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес